Najlepsze Winnice Świata

 

Uprawę winorośli rozpoczęto w Gruzji 7 do 5 tysięcy lat p.n.e., kiedy mieszkańcy południowego Kaukazu zauważyli, że pozostawiony na zimę w zagłębieniach sok z winogron zamienia się w wino. Od 4000 lat p.n.e. Gruzini zakopywali w ziemi gliniane naczynia zwane kwevri (zdjęcie), w których przechowywali gotowe wino w odpowiedniej temperaturze. Po napełnieniu sokiem, kwevri były zamykane drewnianą pokrywą i zasypywane ziemią. Wino w niektórych kwewri mogło być przechowywane nawet przez 50 lat (Wikipedia).

Gruzja to najprawdopodobniej najstarszy region winiarski na świeciei Istnieje tutaj 7 głównych regionów winiarskich, na czele z Kachetią, gdzie zlokalizowane jest ponad 70% upraw. Pozostałe regiony winiarskie: Kartlia, Imeretia, Racza, Guria, Samegrelo i Abchazja. Paradoksalnie rosyjskie embargo na wina gruzińskie wprowadzone w 2006 roku znacznie wzmocniło, unowocześniło i uniezależniło od Rosji ten sektor gruzińskiej gospodarki.


Kachetia - najważniejszy region winiarski kraju, o łagodnym klimacie, położony między górami Małego i Wielkiego Kaukazu, na wschód od Tbilisi. Brak tutaj systemu klasyfikacji czy apelacji, często jakość wina określa nazwa Uprawę winorośli rozpoczęto w Gruzji 7 do 5 tysięcy lat p.n.e., kiedy mieszkańcy południowego Kaukazu zauważyli, że pozostawiony na zimę w zagłębieniach sok z winogron zamienia się w wino. miejscowości z której pochodzi. Siłą gruzińskiego winiarstwa jest bogactwo endemicznych szczepów liczonych w setki
a masowo uprawianych w liczbie około 40. Najczęściej uprawiane białe szczepy to: Rkatsiteli, Goruli - Mtsvane i Kisi. Wśród czerwonych dominuje Saperavi a r zadziej występuje Shavkapito. Najwazniejsze okręgi tego regionu to: Telawi, Gurdżanni, Achmeta, Kwareli a miejscowości: Tsinandali, Manavi, Kardanachi, Napareuli, Teliani, Mukuzani i Kindzmarauli.

 



WINOSKLEP
ADRES

15-345 Białystok
ul. Zachodnia 2G lok. 11
e-mail: winosklep.bialystok@gmail.com