Najlepsze Winnice Świata

Rodzina Yonezawa rozpoczęła produkcję sake w 1886 r. w Akashi – głównym mieście portowym na zachodzie Japonii. Wciąż jest to rodzinny biznes, którym dzisiaj steruje Kimio Yonezawa a firma działa pod nazwą Akashi Sake Brewery. Do produkcji sake wykorzystuje się najwyższej  jakości odmianę ryżu Yamada-Nishiki uprawianą na żyznych glebach na północ od Akashi. Właściciel kładzie nacisk na kontrolę jakości przy wykorzystaniu zaawansowanych nowoczesnych technologii. Jednak mimo wprowadzeniu modernistycznych elementów, dopiero w ostatnich latach zastosowano fermentację w kontrolowanej temperaturze. Warzelnia jako pierwsza w Japonii wyprodukowała sake z brązowego ryżu i dojrzewającą przez kilka lat przed wprowadzeniem na rynek.

                                                        

"Sake to japońska kultura. To jest moja historia i moje odzwierciedlenie."
                                                                         Kimio Yokezawa



WINOSKLEP
ADRES

15-345 Białystok
ul. Zachodnia 2G lok. 11
e-mail: winosklep.bialystok@gmail.com